PUUR. Trotse tienermoeders

PUUR. Trotse tienermoeders

Tien jaar geleden fotografeert Melanie jonge moeders in de leeftijd van 16 tot 22 jaar oud, naakt, zwanger of met baby, poserend tegen een zwarte achtergrond, belicht in Rembrandt-stijl en vooral: trots. Trots dat ze er mogen zijn, trots op hun keuze!

‘Nadat ze bij jou op de foto zijn geweest, zijn ze gegroeid, beseffen ze dat ze er mogen zijn.’

Als zwangerschapsfotograaf vraagt Melanie zich steeds vaker af: waar zijn toch die jonge moeders, zijn zij niet trots op hun buik? Na het plaatsen van een oproep komen de jonge vrouwen en masse naar haar studio in Breda.

PUUR. Trotse tienermoeders 2

Naast het maken van de intieme portretten hoort Melanie ook de verhalen van de vrouwen. Ze besluit in 2009 een boek te publiceren met de foto's, inclusief tien anonieme levensverhalen. De bijbehorende expositie in de Melkweg Galerie is een groot succes.

Huilende vrouwen

De krachtige portretten van de jonge moeders maken veel los. In alle kranten wordt er over het project geschreven en er komen veel mensen kijken naar de expositie. Ook barsten meerdere vrouwen in tranen uit na het zien van de foto's.

‘Zo mooi’ stamelt ze, wellicht zelf een tienermoeder? In Nederland hebben we de oudste eerste-keer-moeders ter wereld, tegen een zo goed als laagste percentage tienerzwangerschappen. Toch lijkt jong moeder (willen) worden een taboe in Nederland.

De gemiddelde leeftijd van een vrouw in Nederland is bijna 30, wanneer ze haar eerste kind krijgt. Biologisch gezien is de beste leeftijd om kinderen te krijgen tussen de 20 en 26 jaar. Jonge moeders ervaren het fotoproject als de waardering die ze nodig hebben.

PUUR. Trotse tienermoeders 3

Puur. Trotse tienermoeders toont de kracht van therapeutische fotografie.

Meer dan 75 jonge moeders poseren zwanger of met kind(jes). Allen onder de 23 jaar oud, tienermoeders. In 2009 volgt het fotoboek, in 2012 deel twee met oude en nieuwe moeders. Dit keer schrijven ze ook hun verhaal op en plaatst Melanie deze bij de nieuwe foto's.

In 2019 is het tien jaar geleden dat het boek uitkwam, zou het niet leuk zijn om een nieuw boek te maken ‘tien jaar later’? Dan kan alleen met uw hulp!

St. Puur Zien steunt de jonge moeders in hun keuze en u kunt daarbij helpen. Therapeutische fotografie werkt als therapie. Steun Puur Zien via NL21INGB0006544911. Doneren kan ook via Paypal.

Het percentage tienermoeders in Nederland kan haast niet lager. In Nederland zijn alle middelen voorhanden om niet ongewild zwanger te worden. Toch kiest een klein percentage jonge vrouwen voor hun baby i.p.v. een abortus of adoptie.

Lees meer:

- Tienermoeders.nl

- Oudersenzo

- Siriz

Top